Translate
torsdag 16 februari 2012
Bilden av elefanten
Efter att ha följt de minsta djuren i biblioteket, är det dags för de allra största. De första två illustrationerna kommer från en av mina favoritböcker ur 1700-talssamlingen, Georg Christoph Petri von Hartenfels Elephantographia Curiosa, denna upplaga utgiven i Leipzig 1723.
Boken behandlar elefanten ur alla möjliga aspekter och innehåller 25 planschblad med allt från elefanternas inre organ till elefanter i arbete och strid. Av bilderna att döma kan inte konstnären ha haft alltför nära kontakt med djuren själv - deras snablar liknar vridna rep och på de flesta bilderna tycks elefanterna kasta ilskna, illvilliga blickar omkring sig.
Med tanke på att elefanter använts som avrättningsmetod i somliga länder under vissa tider, är det kanske inte så konstigt att de haft ett sådant rykte.
Elefanter användes naturligtvis i parader för att imponera på åskådarna och visa på deras ägares makt och förmåga att kontrollera ett sådant farligt och vilt djur.
Träsnittet till vänster och nedan är från en bok som i text och bild beskriver ett intåg i Rouen 1550 till Henrik II och Katarina av Medicis ära. Den fullständiga titeln lyder: Cest la dedvction du sumptueux ordre plaisantz spectacles et magnifiques theatres dresses, et exhibes par les citoiens de Rouen ville metropolitaine du pays de Normandie, a la sacree maiesté du treschrestian roy de France, Henry secõd leur souuerain seigneur, et à tresillustre dame, ma dame Katharine de Medicis, la royne son espouze,
lors de leur triumphant ioyeulx & nouuel aduenement en icelle ville, qui fut es iours de mercredy & jeudy premier & secõd iours d'octobre, mil cinq cens cinquante.
Boken innehåller hela 29 träsnitt, varav två visar ekipage med elefanter - totalt sex stycken till antalet. Detta måste varit en sällsam syn, då antalet elefanter i Europa troligen inte varit stort förrän på 1800-talet, då djurparker och cirkusar började införa och visa upp elefanter i större antal.
Jag avslutar med ett porträtt av astronomen Tycho Brahe (1546-1601), som får representera alla de herrar som burit den stiliga, danska Elefantorden.
I stället för en ordenstjärna bär man en fem centimeter hög elefant av guld överdragen med vit emalj. Orden delas i nutid främst ut till kungligheter och statsöverhuvuden.
I detta sammanhang symboliserar elefanten kyskhet, renhet, styrka, lojalitet och intelligens. Just lojalitet och intelligens är väl något som vi förknippar elefanten med idag.
Porträtt på Tycho Brahe ur: Porträttarkivet, Stifts- och landsbiblioteket i Skara
Etiketter:
1500-talet,
1700-talet,
Elefanter,
Gravyrer,
Träsnitt,
Tycho Brahe
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar