Translate

torsdag 18 april 2013

Oväntade illustrationer


Idag hade jag anledning att ta en närmare titt på ett slitet tryck av Johann Kankel, Per Brahe den yngres boktryckare på Visingsborg, Gamble grefwe Peer Brahes, fordom Sweriges rijkes drotzetz, Oeconomia, eller Huuszholdz-book, för ungt adels-folck skrifwin anno 1581, utgiven 1677. 

Den tyske boktryckaren Kankel var verksam på Visingsö från 1667 till 1685.Just denna bok, bunden i ett enkelt pergamentband, har ägts av bland andra Daniel Wilskman och senare prosten Olof Sundholm (1752-1819) innan den hamnat i Skaras samlingar, men har även spår av tidigare ägare genom anteckningar och understrykningar i texten.

Som vanligt hittar man mer än själva trycket i en äldre bok. På bakre pärmens insida finns olika typer redskap, såsom plogar, enkelt tecknade i bläck. Praktiskt att ha dessa samlade i sin hushållningsbok.

Understrykningarna i boken ger oss en aning om vad de tidigare läsarna av denna bok tog till sig av innehållet. Dagens digitala e-böcker kommer tyvärr inte lämna efter sig några sådana ledtrådar.Mycket har skrivits om Brahes och Johann Kankels verksamhet på Visingsö, bl.a.:
Almqvist, Sven (1965). Johann Kankel, Per Brahes boktryckare på Visingsö. Stockholm: Almqvist & Wiksell. 

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar