Translate

fredag 30 december 2011

Spännande pärmfyllnad

Nog är det en vacker syn med felfria bokband, men det ger en extra dimension att få möjligheten att titta in bakom fasaden ibland...

Här har någon tidigare ägare eller föregångare varit framme och nyfiket tagit bort ett försättsblad i en volym för att se vad det är för brev som gömmer sig innanför det släta pergamentet kring bandet. En hel bunt med tysk makulatur från 1640-talet har använts i fyllnaden, men detta handskrivna brev är det enda man tydligt kan läsa.

Som en bonus sticker även små medeltida handskriftsfragment fram. De har använts i ryggbindningen.


Jag tycker att detta kan ge en bra bild av varför jag tycker att det är så spännande med bokband; inramningen av ett verk kan ha sin alldeles egna historia, som även berättar något om historien i stort.

Boken som fått denna inramning är Opvs metaphysicvm duobus libris universum hujus scientiæ systema comprehendens från 1636 av den tyske teologen Christoph Scheibler (1589-1653).

Petrus Caroli Undenius (född i Undenäs 1615) köpte denna bok i Riga 1643, och den har så småningom hamnat i samlingarna på Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar