Translate

söndag 30 september 2012

Konstnatten 2012


Igår inföll 2012 års Konstnatt i Skara. Detta innebär att denna blogg firar ettårsjubileum i dagarna. Återigen har jag tjänstgjort hela natten, och fått träffa konstvandrare med frågor om både biblioteket med samlingarna och utställningarna.

I år fanns en privat vykortsutställning i Forskaravdelningens lokaler, men även ett par montrar med brev och teckningar från senare hälften av 1800-talet av en ung baron von Essen, Baron "Reje" kallad, ur våra egna samlingar. Jag har svårt att föreställa mig att han kunde ha anat att hans mycket personliga små illustrationer till nära vänner 150 år senare skulle ligga utställda i monter, till allmän beskådan.

Baron Reje illustrerar händelser omkring honom ibland humoristiskt realistiskt, ibland i överförd bemärkelse i någon symbolisk form. Här bredvid ger oss hans illustrationer ingen tvekan om att han varit svårt magsjuk.

Hans porträtt av vänner och bekanta slår ofta över i ren karikatyr. Teckningarna ger oss en inblick i hans vardagsliv, men även relationer och personliga tankar, som för oss i nutiden kan få porträttera periodens sätt att se på livet i detta samhällsskikt.

Antalet besökare på detta årets Konstnatt var betydligt mindre lägre än förra året, men detta var förväntat då det inte fanns lika många aktiviteter i resten av huset som förra året. Vi får se om Konstnatten - och bloggen! - finns kvar även nästa år.

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar