Translate
tisdag 1 november 2011
Album amicorum
En stambok, eller ett album amicorum ("vännernas bok") som det heter på andra håll, är en föregångare till dagens autografalbum. Företeelsen lär ha uppstått i Tyskland redan på 1500-talet, och det blev snart mode bland studenter i Europa att ha med sig en sådan bok på sina bildningsresor, eller då de flyttade mellan olika universitetsorter under sina studier.
Både lärare och studenter skrev hälsningar till varandra i dessa böcker, och idag berättar de om vilka personer som träffat vem ute i det lärda Europa.
Ibland finns även illustrationer med bland de skrivna bidragen, och här är några små exempel ur en av de stamböcker som informatorn Carl L. Kämpe hade med sig på sina resor i Europa under slutet av 1700-talet. Den mest kända illustrationen ur just denna stambok är en kolorerad teckning av Elias Martin som ni kan se här: Elias Martin i Kämpes stambok.
Stamböckerna utgör idag spännande källor till förhållandet mellan personer under denna tid - vilka som kände varandra, vilka som träffats, vem någon haft som lärare - som komplement till andra källor som matriklar och korrespondens.
Mer att läsa om denna och andra stamböcker i Skara:
Sallander, H. (1980). Stamböcker i Skara stifts- och landsbibliotek. Skara: Skara stifts- och landsbibliotek.
Foto: Helena Backman
Etiketter:
1700-talet,
Carl L. Kämpe,
Stambok
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar