Translate

söndag 15 april 2012

Bilden av biblioteket


Avbildade biblioteksmiljöer i det lilla formatet kan man passande nog hitta på exlibris. Här har jag hittat några personliga favoriter, allra främst denna första, som avbildar en biblioteksmiljö från 1700-talet.

Detta exlibris har tillhört ett för mig okänt lånebibliotek i början av 1900-talet, och grundaren gömmer sig nog bakom initialerna över dörröppningen. Att sitta och studera - eller bara lustläsa - i en sådan här miljö skulle vara härligt.

Och nog är det just idealbilden av biblioteket som man på detta sätt velat förmedla. Ett lånebibliotek såg nog inte riktigt ut som ett privatbibliotek ens då dessa började öppnas, men drömmen om det kunskapsfyllda rummet blir väl aldrig någonsin förlegad, även idag då kunskapen främst finns att hämta i avgiftsbelagda databaser på nätet.



Nästa exlibris härstammar dock från ett privatbibliotek, troligen runt 1900-1910. Även denna är symbolisk, och hur ägaren Otto Salmonsons egna bibliotek såg ut får vi inte veta. Han låter här visa hur böckerna öppnar ett fönster ut mot världen. Ett bibliotek är inte bara begränsade rum utan öppnar upp och vidgar vyer.

Kanske var detta även hans utsikt från hemmet - om detta vet jag inget - eller kanske visas en önskan om att fara ut på vidare vatten om tillfälle gavs.

Nattlampan lyser på detta sista exlibris. Kanske ägaren Carl Byström själv satt uppe under nattimmarna med skrivande. Annars är det en fin bild som även denna visar detta med eget skrivande och läsande som något som öppnar ögon och fönster, denna gång mot den mystiska och stämningsfulla stjärnhimlen. Den fallande stjärnan ger förhoppningen om infriade önskningar.

Det var mycket populärt att ha sitt eget exlibris runt sekelskiftet 1900, då trycktekniken blev billigare och snart nog var man hade råd att trycka upp sina egna. Idag skulle man väl till och med kunna printa ut sina egna exlibris på en bättre skrivare hemmavid. Men något av tjusningen över att smycka ut sina böcker med ett litet "konstverk" i denna lilla skala försvann förmodligen med den allt sämre papperskvaliteten och bindningarna i böcker från före 1900-talets mitt och in i nutid.



Samtliga bilder är hämtade ur Gustaf Sandströms exlibrissamling, som till en viss del kan ses här: Gustaf Sandströms exlibrissamling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar