Translate

tisdag 3 april 2012

Fyrverkerier på 1700-talet

I samlingarna fann jag en instruktionsbok om hur man tillverkar och åstadkommer spektakulära fyrverkerier från 1747 och fastnade för dess instruerande gravyrer: Traité des feux d'artifice pour le spectacle. Nouvelle édition, toute changée, & considérablement augmentée. Par F*** D.D.F.D.B.

Bakom detta namn döljer sig en Amédée-François Frézier (1682-1773), och när jag börjar läsa om honom, inser jag att här döljer sig ännu en spännande person.

Frézier var militäringenjör, matematiker, spion, och upptäcktsresande. Han ska ha blivit mest känd för att ha fört med sig en speciell sorts jordgubbar från Sydamerika till Europa, och därmed introducerat denna till den Gamla världen. Det lustiga i sammanhanget är att hans efternamn härstammar från det franska ordet för jordgubbe, och att släktens vapensköld bar tre jordgubbar.
I denna bok, som utkom först 1706 och sedan i denna reviderade upplaga, beskriver Frézier fyrverkerier och pyroteknik som underhållning, till skillnad från dess användning i krig. Denna bok blev ett standardverk för fyrverkerimakare, eftersom den ger instruktioner för tillverkningen av dekorativa fyrverkeripjäser.

Frézier gjorde flera resor till Sydamerika och gav ut studier från dessa resor. Han gjorde en militär karriär och fick ägna sig åt fortifikation. Det som fäster sig mest i beskrivningen av honom är dock det faktum att han sades läsa minst sex timmar per dag, främst reseskildringar och historia.

Men det jag fastnade för var de detaljerade gravyrerna som visar redskap kring tillverkningen och hur själva fyrverkerierna ska utformas i alla sina detaljer. Jag lägger därför några exempel på gravyer här nedan, bara för att ögat ska få njuta.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar