Translate

tisdag 24 juli 2012

Göteborgs universitetsbibliotek


Jag har för första gången besökt Göteborgs universitetsbibliotek, Centralbiblioteket, i privat ärende, och kunde därför ta en extra titt på lokalerna. Jag befann mig dock främst inne på en bevakad plats i läsesalen, på grund av det material jag var där för att läsa.

Hela biblioteket ger ett mycket modernt intryck, och det är tydligt att den ursprungliga biblioteksbyggnaden - där läsesalen nu ligger - är ombyggd till att utgöra endast en del av helheten. Den en gång höga och imponerande porten är nu fönster och ljusinsläpp. Idag går man in genom en roterdörr.


I magasinen gömmer sig säkert mängder av spännande historiskt material, en del av vårt kulturarv, både tryck och handskrifter, men på ytan ter sig universitetsbiblioteket relativt modernt och ger mer en känsla av den läroinstitution det är.


I passagen in till läsesalen pågår en utställning med material kring bland annat Birgit Th. Sparre (1903-1984), författarinnan till den lokalhistoriska romansviten Gårdarna runt sjön som utspelar sig i Ulricehamnstrakten.

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar