Translate

tisdag 24 juli 2012

Samlingar från alla tider

Röhsska museet är en guldgruva för den som är intresserad av konst, design och hantverk, eller helt enkelt historia och kulturhistoria! Eftersom museet dokumenterar konstnärliga och hantverksmässiga influenser från forntiden och in i vår samtid, får alla smakriktningar sitt lystmäte.

En del av samlingarna är exponerad för att ge en bild av hur föremålen är magasinerade. Jag är själv förtjust i denna typ av utställningar, och hoppas på mer av detta. Skövde museum har ju arbetat efter detta koncept, som jag tidigare skrivit om.
Både fasta och tillfälliga utställningar fyller museibyggnaden, och just nu står dessa vackra bilar framme. Genom glaset bakom deras podium kan man se dagens bilmodeller parkerade utmed gatan utanför, ett okontrollerat möte mellan tidernas olika stilar.

Naturligtvis ligger de allra största delarna av samlingarna magasinerade, såsom är fallet på alla museer.

Som en tidskapsel ligger en fullkomligt unik, stor samling koptiska textilfragment från 2000 f.Kr. till 1400 e.Kr. Förhoppningsvis kommer denna samling att kunna ses i virtuell form så småningom.

Det finns en lekfullhet över museet, som nog tilltalar de flesta. Redan teglet i fasaden ger en vink om mångfalden och överraskningarna som väntar innanför murarna.


Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar