Translate

tisdag 4 oktober 2011

Porträttarkivet på Stifts- och landsbiblioteket i SkaraUnder Konstnatten 1 oktober visade Stifts- och landsbiblioteket upp den porträttsamling som legat närmast orörd i sina kapslar sedan 1800-talet. Över 5000 porträtt främst i form av gravyrer, men även teckningar och målningar finns i samlingen.

Porträttsamlingen har digitaliserats, men har inte varit fritt tillgänglig online - förrän nu. Sedan slutet av augusti läggs bilderna ut i bibliotekets Flickr-flöde: Porträttarkivet, och är även åtkomliga via sina katalogposter i den lokala bibliotekskatalogen i Skara eller genom en presentationssida för Porträttsamlingen på Skara kommuns webb - naturligtvis kan man även googla sig in eller söka direkt i Flickr. Antalet utlagda bilder ökar stadigt.

Det är dock något alldeles extra att se materialet i fysisk form, och de som kom och tittade under Konstnatten kunde höra Johan Frick, som varit den som digitaliserat och katalogiserat bilderna, berätta om samlingen på plats. Mina favoriter i materialet är de karolinska porträtten, så avhandlingen Det karolinska porträttet : ideologi, ikonografi, identitet av Martin Olin från 2000 känns relevant i det här sammanhanget.

Mer om Porträttarkivet och arbetet i projektet med digitaliseringen går att läsa i denna artikel:
Frick, J. (2010), Historia i blixtljus. Porträttarkivet på Stifts- och landsbiblioteket i Skara. Västergötlands fornminnesföreningens tidskrift, 2009/2010, 261-267


Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar