Translate

fredag 11 maj 2012

"Världens åttonde underverk"

Det är inte är bara i Linköping man visar kurioiteter. På Museum Gustavianum i Uppsala finns Det underbara skåpet, vilket även är titeln på Hans-Olof Boströms bok om skåpets upphovsman Philipp Hainhofer och Gustav II Adolfs konstskåp. Enligt Hainhofer hävdade somliga att detta skåp var just ett världens åttonde underverk.

Kabinettskåpet tillverkades i Augsburg 1625-1631, och skänktes till Gustav II Adolf. Karl XI donerade skåpet till Uppsala universitet 1694. Ett inventarium upprättat 1694-1698 gör det möjligt att veta vad som fanns i skåpet då det kom till Sverige.

Ett rum på museet presenterar både skåpet och dess innehåll i en rad montrar, vilket gör att man får ett begrepp om hur makalöst det verkligen är. En fantastisk världsbild - i ordens rätta bemärkelser - avspeglas i dess innehåll. Själva idén att kunna återskapa en hel värld på detta sätt är lika fascinerande som själva skåpet, tycker jag. Kapitlet i boken om skåpets funktion går djupare in på dess syfte.

Få ett digitalt smakprov på Museum Gustavianums hemsida: Augsburgska konstskåpet online

Museum Gustavianum är ett av mina svenska favoritmuseum, vilket till stor del beror just på detta kabinett.

Källa:
Boström, H. (2001). Det underbara skåpet. Philipp Hainhofer och Gustav II Adolfs konstskåp. Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar