Translate

lördag 16 juni 2012

Från Santiago de Compostela till Skara

Idag har jag varit på invigningen av fotoutställningen Att vandra, vi vandrar med bilder från pilgrimsleden till Santiago de Compostela av den spanske fotografen Adolfo Enriquez. Utställningen har lånats in från det spanska pilgrimsmuseet Museo De Peregrinacións e De Santiago och kommer att visas i Skara Turistbyrås lokaler, Biblioteksgatan 3, under perioden 16 juni till 29 september i år.

Flera invigningstalare välkomnade utställningen, vars inlån är resultatet av ett samarbetsprojekt kring pilgrimslederna i Europa under medeltiden, och där Skara, Sveriges första stift, en gång varit en anhalt.


Gäster var naturligtvis pilgrimsmuseets chef Benito Pérez Outeiriño och informationsansvariga Esperanza Gigirey Liste. Museichefen berättade om tankarna bakom pilgrimsmuseet. Fokus ligger inte bara på ledens religiösa innebörd, utan hur det var och är att vandra, och hur leden har påverkat Santiago de Compostelas kulturella och ekonomiska historia.

Pilgrimsmuseet äger den vackra handskriften Codex Calixtinus, som tyvärr befinner sig på avvägar sedan 2011. Handskriften, från ca 1150, innehåller bland annat en vägvisare med praktiska råd för den pilgrim som ville besöka aposteln Jakobs grav i katedralen i Santiago de Compostela.

Till slut öppnades dörrarna till fotoutställningen, som visar på de vedermödor som dagens pilgrimer genomgår under sin vandring. Branta backar, krämpor och ruskigt väder framgår tydligt. Detta kunde man så begrunda, knaprande på en bit spansk ost eller någon annan läckerhet från buffén.


Vidare läsning:
Vägvisare till Santiago de Compostela: ur Codex Calixtinus (2011). Skellefteå: Artos.

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar