Translate

måndag 25 juni 2012

Hjärtats anatomi

Engelsmannen William Harvey (1578-1657) var den förste som i modern tid framkastade den revolutionerande idén att det är hjärtat som pumpar runt blodet i kroppen.

Enligt antik vetenskap betraktades hjärtat som en värmare av blodet, så att det inte skulle bli kallt och stelna. En annan av hjärtats funktioner var att blanda blod, slem och svart och gul galla. Man trodde också att blodet drevs ut från hjärtat och därefter övergick till att bilda vävnad i kroppen. Men Harvey kunde alltså bevisa att blodet cirkulerade, och att hjärtat var den centrala pumpen. 1628 lade han fram sina insikter i skrift.

Senare under 1600-talet, 1681, lades avhandlingen Dissertatio Physico-Medica de Corde ejusque Structura & Usu, qvam permissu & approbatione fram i Uppsala, med Petrus Hoffwenius som preses och Daniel Lindelius som respondent. Med avhandlingen följer tre vikta planschblad med detaljerade graverade illustrationer på hjärtats anatomi av Daniel Lindelius.


Jag gillar skarpt Lindelius speciella sätt att utforma sina initialer D och L i en sammanlagd snygg figur, som verkligen sätter hans signatur på gravyerna.
Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar