Translate

måndag 16 januari 2012

Besök hos Thorild

Citatet "Denna dagen, ett liv" känner nog många igen, men inte lika många vet att det är Thomas Thorild som är upphovsmannen.

Thomas Thorild (1759-1808) är en av våra mest kända svenska författare och poeter. Utvisad från Sverige 1793 hamnade han så småningom i Greifswald. Han utnämndes 1795 till bibliotekarie vid Greifswalds universitet och fick en professorstitel. Här kom han att verka till sin död.

Under sin tid i Greifswald skrev han sitt viktigaste filosofiska verk, Maximum seu Archimetria (1799).

Thomas Thorild Sällskapet bildades 2007 för att lyfta fram hans verk och idéer, och fortsätta hålla hans minne levande i det svenska medvetandet.


När jag läste om Thorilds tid och liv i exil i Greifswald i ett kapitel i den mycket trevliga boken Le grand tour : vägen ner av Crister Enander, utgiven 2008, berördes jag av detta människoöde. Det kändes dock som om detta öde kom ännu mer inpå både i tid och rum, då jag slog upp det exemplar av Maximum seu Archimetria som finns i samlingarna i Skara, och ser att det är ett gåvoexemplar från författaren själv.

Jonas Scarin besökte Thorild 1800, och vid detta tillfälle fick Scarin denna vänliga hälsning från författaren. Senare donerades denna bok av Jonas Scarin själv till Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

Jonas Scarins eget liv skulle också vara väl värt att skriva om.


Litteratur:
Enander, C. (2008). Le grand tour. Vägen ner. Umeå: H:ström Text & Kultur.

Silhuett av Thorild: Stifts- och landsbiblioteket i Skara
Foto: Helena Backman

1 kommentar:

  1. Och då funkar det.

    Det jag egentligen ville säga var att herr Thorild också har Thorildsplan i Stockholm uppkallad efter sig. Gammalt nytt...

    SvaraRadera