Translate

tisdag 17 januari 2012

Hemslöjden 100 år

Med anledning av att Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund firar 100-årsjubileum pågår just nu en utställning med namnet Gör det själv - Hemslöjden 100 år på Skövde stadsmuseum. Utställningen pågår fram till den 23 mars 2012, så det finns gott om tid för ett besök.

Utställningen består till allra största delen av nytillverkade föremål, ett urval av saker i alla möjliga material och hantverkstekniker.

Hemslöjden har uppenbarligen följt med sin tid på ett sätt om jag varit helt omedveten om. Här finns bland annat en broderad tavla med Lego-motiv, nytolkningar av kurbits och hembygdsdräkt samt mycket annat, allt exponerat på ett synnerligen attraktivt sätt. En hel björkdunge har flyttat in i lokalen.
Mina personliga favoriter hamnade tyvärr inte på bild. Dessa var keramikvaser i form av hjärtan - men inte vanliga dekorativa hjärtan, utan anatomiskt korrekta hjärtan med blodröd glasyr. Imponerande!

Nog blir man inspirerad av att skapa någonting själv när man ser hur kreativa andra kan vara. Och av en del föremål på utställningen att döma, kan man komma långt med återbruk av gammal textil och andra kasserade prylar som man har liggande hemma. Förvandla något utslitet till konst, helt enkelt.

Över hela utställningen vakar ett imponerande älghuvud, som lånar ut sina horn till hemslöjdens tjänst.

Foto: Helena Backman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar